Selecteer een pagina

5 belangrijke zaken voordat je een website gaat maken

Voor dat je een website  gaat maken met WordPress zijn er een 5 tal belangrijke zaken waar je even bij moet stil staan.  In deze blog ga ik deze 5 zaken met je doornemen:

  1. Domeinnaam kiezen
  2. Webhosting kiezen
  3. WordPress
  4. Thema’s
  5. Plug-ins

Domeinnaam kiezen

Een domeinnaam is belangrijk en daarom zeker de moeite waard om er goed over na te denken. Een domeinnaam bestaat uit twee delen, de eigenlijke naam en de extensie. De extensie is in nederland meestal .nl, maar tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden. Denk aan bijvoorbeeld .store, .shop of .amsterdam. Deze laatste is prima als je in Amsterdam je business hebt en de amsterdammers wilt bereiken. Dus voor een lokaal bedrijf of een lokale vereniging.

Dan de eigenlijke naam. Het meest logisch is een naam te kiezen die gelijk is aan de naam van je bedrijf of die jouw website het best omschrijft. Ben je al bekend als bijvoorbeeld Bakkerij “Het hoekje”, kan dat best je domeinnaam worden: www.bakkerijhethoekje.nl. Voor je bestaande klanten klinkt het vertrouwd en nieuwe klanten zien direct dat het om een bakkerij gaat.

Mijn advies in deze is: Schrijf er een aantal op. Spreek ze ook eens hardop uit, om te kijken of het “Lekker bekt”, en vraag ook vooral aan anderen, je klanten bijvoorbeeld, welke zij een goede naam vinden.

Webhosting kiezen

Het is verleidelijk, maar kies niet voor het goedkoopste webhosting pakket wat je kan vinden. Zoek eerst naar wat je minimaal nodig heb voor een website die snel laad, genoeg ruimte heeft voor eventuele uitbreidingen en goed te beveiligen is. Let er in ieder geval op dat je website met een SSL certificaat is te beveiligen. (Je weet wel, dat groene slot links voor je domeinnaam) Zonder dit certificaat zal je website als onveilig worden beschouwd door de verschillende zoekmachines als Google en Bing.

Kijk ook of de server waarop je website komt te staan geschikt gemaakt is voor WordPress. De meeste aanbieders bieden webhosting pakketten aan speciaal voor WordPress.

De webhosting pakketten van Divi Handleiding en Elegant Webdesign worden gehost op de snelle SSD servers van Versio, hierdoor kunnen zij een prima webhosting pakket aanbieden tegen scherpe prijzen.

Bedenk dat het prijsverschil tussen een goedkoop pakket en een goed pakket per jaar heel gering is.

WordPress

WordPress is een CMS (Content Management System), meer dan 30% van de website wereldwijd draait op dit systeem. En dat komt niet alleen omdat het gratis is te gebruiken, maar vooral omdat het ongelooflijk veelzijdig in te zetten is. Met WordPress maak je een heel eenvoudige website van één pagina, maar ook een heel uitgebreide site met blog, webshop enzovoort.

WordPress is Modulair opgebouwd, wat wil zeggen dat je zelf kan kiezen welke functionaliteit je aan de website toevoegt.

Deze functieonaliteit bestaat eigenlijk uit twee delen: De thema’s en de plug-ins. Met de thema’s bepaal je het uitelijk van de website en met plug-ins voeg je dingen toe zoals bijvoorbeeld een webshop.

Ondanks dat WordPress redelijk gemakkelijk in gebruik is, is het toch aan te raden om daar een goede handleiding voor aan te schaffen. Met een goede handleiding bij de hand haal je veel meer in veel kortere tijd uit WordPress dan als je het zelf gaat zitten uitvogelen.

Één van de beste handleidingen voor WordPress is die van WPHandleiding. In meer dan 140 pagina’s komt alles aan bod wat WordPress te bieden heeft.

Thema’s

WordPress maakt gebruik van zogenaamde thema’s, deze bepalen in grote mate het uiterlijk van je website. Standaard zijn er heel veel gratis thema’s in WordPress beschikbaar. Veelal zijn ze speciaal voor een bepaald type website ontwikkeld, bijvoorbeeld voor een foto website een blog of een webshop. Vaak zijn deze thema’s voor deze doelgroepen voldoende, maar net zo vaak zitten er beperkingen aan zodat het er net niet uitziet zoals jij dat graag zou willen.

Er zijn ook thema’s die alleen tegen betaling leverbaar zijn, en ook deze zijn vaak alleen maar geschikt voor een specifieke doelgroep. Maar één van de betaalde versies is Divi van Elegant Themes, en dit thema is flexibel in te zetten voor elke soort website of webshop. Dit is het meest “kale” thema dat ik ken en juist daardoor zijn de mogelijkheden zo groot. En het mooiste aan dit thema is dat je er meteen een Visual Site Builder bij krijgt. Met deze site builder is het mogelijk je website te bouwen terwijl je live ziet wat er gebeurd.

Dit thema met site buider kost $89,00 per jaar of $249,00 life time, inclusief meer dan 20 verschillende lay-out packs die je gratis kunt gebruiken als basis voor je eigen website. Gewoon een kwestie van de tekst en de afbeeldingen aanpassen en klaar. Voor mij was het één van de beste investeringen ooit, dit is echt een aanrader!

Kies je voor een webhosting pakket van Divi Handleiding of Elegant Webdesign, dan zit dit thema in de prijs van het pakket!

Plug-ins

Ook maakt WordPress gebruik van plug-ins. Zo zijn er bijvoorbeeld plug-ins om je afbeeldingen te comprimeren zodat deze sneller worden geladen en dus je website sneller maakt. Maar je kan ook een plug-in installeren om van je website een webshop te maken met bijvoorbeeld nog een plug-in om Ideal betalingen te laten doen.

Wat te denken van een plug-in om je bezoekers een reservering te laten maken voor een hotelkamer, een tafel in je restaurant of voor een evenement. Wil je een veilingsite gaan maken? Ook daar is een plug-in voor.

Ook zijn er plug-ins die je verder niet ziet in een website en die achter de schermen hun werk doen. Je kunt dan denken aan anti-spam, het beveiligen van inloggegevens of een mailinglist voor je nieuwsbrief. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een plug-in voor.

Maar…. ondanks dat het mooi en handig is al die plug-ins, je website gaat er zeker niet sneller van worden. En met elke plug-in extra heb je ook een extra beveiligingsrisico. Maak dus een goede afweging welke plug-ins je echt nodig heb en probeer er zo weinig mogelijk te gebruiken.

Nu ik het toch over beveiliging heb, zorg dat WordPress, het gebruikte Thema en de gebruikte plug-ins up-to-date zijn. Controleer dit minstens één keer per week. Of maak goede afspraken met je webhosting bedrijf hier over.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, stel ze dan op het forum of rechts onder in beeld met de chat mogelijkheid.

Wacht…. er is nog meer!

  1. Heb je besloten zelf een website te gaan maken? Kijk zeker even naar dit mooie aanbod met een gratis proefperiode van een maand, zonder verplichtingen!
  2. Zelf een website maken kan een leuke bezigheid zijn….. Maar niet voor iedereen. Je begint eraan en dan blijkt dat het toch jouw ding niet is. En je laat het verslonzen. Niet doen. Blijkt het niks voor jou te zijn, besteed het uit en ga doen wat wel leuk en/of nuttig is. En dat uitbesteden hoeft helemaal niet duur te zijn. Kijk maar eens bij Elegant Webdesign en laat je verrassen door de lage prijs!